Uitgelicht: korte films in december 2023!

Blogpost | Cinemakers

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Vanaf 2020 gaat de VOD zelfstandig verder via CineMakers.eu. December, het einde van het jaar nadert snel en brengt met zich mee een moment van reflectie en dankbaarheid voor de verhalen die we mochten delen. Dit jaar was een reis vol uitdagingen en triomfen, en terwijl we vooruit kijken naar het nieuwe jaar, willen we drie bijzondere dramafilms in de schijnwerpers zetten. Deze films vertellen de verhalen van drie jonge mensen, elk beladen met levenservaringen die hen hebben gevormd. Hun reis door tegenslagen en triomfen inspireert ons en herinnert ons aan de veerkracht van de menselijke geest.

Als we terugkijken op het afgelopen jaar, zijn we dankbaar voor de kracht van film om ons te verbinden met diepgaande emoties en verhalen die ons raken. Deze drie drama's laten ons stilstaan bij de vele reizen die we allemaal doormaken. Laten we samen met hoop en vastberadenheid het nieuwe jaar tegemoet treden en met optimisme uitkijken naar wat het nieuwe jaar ons zal brengen. Bekijk de films op Cinemakers.eu. 

Alvast hele fijne feestdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar! 

  • Gabriel (2020, Paul Haans, 13 minuten)

Het verhaal speelt zich af in het begin van 1945. Jacob is een 12-jarige Joodse jongen die ondergedoken zit met zijn zus Anna en oom Herbert in een kelder in een verlaten dorp in de Liemers, waar boven hun hoofden hevig gevochten wordt om de vrijheid van Nederland. Op een dag ziet Jacob boven de grond een zwaargewonde jonge Duitse soldaat die zich omkleedt tot een Canadese soldaat, in een wanhoopspoging uit handen van de geallieerden te blijven. Als de soldaat bewusteloos neervalt, besluit Jacob om hem te helpen en neemt hem mee de schuilkelder in, zonder zijn zus en oom te vertellen wie de soldaat werkelijk is.

  • Kimya (2019, Amira Duynhouwer, 9 minuten)

Kimya is een verhaal over de eerste stilte in het leven van de twaalfjarige Josephine. Josie groeit op in een huis waar de deur nooit op slot zit, met een immer uitdijende familie, zij het aangetrouwd of aangewaaid. Zelf denkt zij er niet helemaal bij te horen. Ze houdt niet van drukte of lawaai. Wanneer Josephine voor het eerst alleen thuis is, kan ze aanvankelijk haar geluk niet op. Maar dan blijkt dat grote huis toch te stil.


  • Aurora (2019, Bart Dokter, 5 minuten)

Aurora en haar vader hebben een speciale band met IJsland en dan met name het noorderlicht dat daar te zien is. Aurora is er zelfs naar vernoemd. Deze band is de reden dat zij nog een laatste keer samen het noorderlicht willen zien. Vader draagt echter een last met zich mee die naarmate de reis vordert almaar zwaarder lijkt te worden.

Cinemakers | Shorts

Bekijk deze en meer shorts nu meteen!

Breng me naar Shorts

Meer actualiteit