CineMakers Behind the Scenes #14 | Nafiss Nia

Blogpost | Cinemakers

Vanaf maart 2022 gaan we maandelijks in gesprek met filmmakers over één van hun projecten in de CineMakers Podcast Behind the Scenes. In deze veertiende editie een gesprek met filmmaker Nafiss Nia, over Die Middag. De film gaat over de Iraanse Roya. Ze vlucht uit een asielzoekerscentrum en wacht in de gang van Nassim's huis, waar ze in gesprek raakt met Nassim's verbitterde broer. Een film die thema's zoals muren, grenzen en verlossing verkent, met een poëtische en inventieve benadering. 

CineMakers Behind the Scenes #14 | Nafiss Nia

Nafiss Nia | Die Middag


Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse filmmaker, dichter en cultureel ondernemer. Als directeur van de Granate Foundation in Amsterdam zet ze zich in voor culturele inclusiviteit in film en literatuur. Nafiss heeft gestudeerd aan de Filmfaculteit van de Kunstuniversiteit in Iran en heeft ook Script Writing gestudeerd aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam. Als oprichter van Granate presenteert ze de veelzijdigheid van poëzie in combinatie met film en andere disciplines, altijd met een inclusieve benadering. Haar werk symboliseert diversiteit en eenheid van het leven, net zoals de granaatappel waar de naam Granate naar verwijst.

De film Die Middag gaat over de Iraanse Roya. Ze vlucht uit een asielzoekerscentrum om uitzetting te voorkomen en belandt in de gang van het huis van Nassim, waar ze wacht. Terwijl ze in gesprek raakt met de verbitterde broer van Nassim, botsen hun verschillende zienswijzen en worden thema's zoals muren, grenzen, cultuur en verlossing verkend. Een film die de beperking van de premisse omzet in poëzie en inventiviteit, met een delicate cinematografie en een intrigerende dynamiek tussen de personages.

Meer actualiteit