Voor Galg en Rad

Zuid-Limburg, 1743. De 16-jarige Thias is een bedeesde, volgzame jongen die lid is van een bende straatkinderen. Onder leiding van de stoere Hendrik zwerven en stelen ze rond Kasteel Hoensbroek. De burgers zien hen als kinderen van de duivel die zijn geboren voor galg en rad. Deels klopt dit wel, want Thias is de zoon van Mathias Ponts: kapitein der Bokkenrijders.

Voor Galg en Rad

Trailer
Gratis met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Paul Haans, Jeroen Wielheesen

Release datum

11 januari 2019

Land van herkomst

Nederland

Cast

Tygo Gernandt, Joes Brauers

Genre

Drama, Historisch

Duur

15 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Ondertiteling

Engels

Crew

 • Director

  Jeroen Wielheesen

 • Director

 • Producer

  Ruben Elshof

 • Producer

  Guido Franken

 • Producer

 • Writer

  Martijn Daamen

Festivals

Limburg Film Festival, SHIFT Film Festival, Eurasia Film Festival, Pochatok Film Festival

"Bind hem op het rad!"

De schout

Binge-worthy, omdat:

 • Het een van de weinige films over de legende van de Bokkenrijders is.
 • De topcast met Tygo Gernandt, Joes Brauers en Peter Faber imponeert.
 • Dit stukje Nederlandse geschiedenis niet vergeten mag worden.

Over de film

Voor Galg en Rad is een korte film over de legende van de Bokkenrijders en werd voor meer dan twintig filmfestivals geselecteerd. Hier werden ook enkele prijzen en nominaties in de wacht gesleept. De hoofdrollen worden gespeeld door Joes Brauers en Tygo Gernandt. De film werd mogelijk gemaakt met bijdragen van de Provincie Limburg, gemeente Schinnen, gemeente Heerlen, gemeente Onderbanken, Prins Bernhard Cultuurfonds en crowdfunders via CineSud en CineCrowd.

Regievisie

"Als kleine jongen zag ik in 1994 de televisieserie over de Bokkenrijders. De avonturen die de Bokkenrijders beleefden hebben mij altijd geïnteresseerd en geïnspireerd. Na het lezen van een aantal boeken besloot ik in 2012 een filmproject te beginnen over deze ruige bende in de 18de eeuw," vertelt regisseur Paul Haans.

"Samen met de DOP hebben Jeroen Wielheesen en ik een storyboard en camera-plattegrond gemaakt op basis van de locaties die we gespot hebben tijdens de locatiescout. Met deze documenten en nog een uitgeschreven omschrijving van onze regievisie, is er een regiedocument gekomen. Op de set is dit zeer bruikbaar omdat je met dit document meteen aan andere crewleden duidelijk kan maken wat de visie is van die scene." 

"De productie is altijd een uitdaging. We waren nogal ambitieus om alles in vier dagen te willen opnemen. Gelukkig is dat allemaal gelukt, maar niet zonder slag of stoot. De productie is een grote leerschool geweest voor velen die hebben meegewerkt aan de film. Het team heeft goed kunnen samenwerken, deze fijne samenwerking is terug te zien in het eindresultaat."

Over de maker

Paul Haans heeft inmiddels meerdere korte films geregisseerd en geproduceerd. De korte oorlogsfilm 44/45 met Tim Haars (2010), Held met Buddy Vedder (2012), Leven met Peter Faber (2014), Peter met Sol Vinken (2017) en Voor Galg en Rad met Joes Brauers en Tygo Gernandt (2019). In 2021 rondde hij de opnamen van de korte oorlogsfilm Gabriel af. 

Jeroen Wielheesen is een visuele verhalenverteller, virtuele ontdekkingsreiziger en creatieve uitvoerder. Hij begon zijn carrière in de filmindustrie en deed veel ervaring en erkenning op als filmmaker, cameraman en visual FX-artiest, voordat hij zich stortte in virtuele ervaringen en realtime 3D-visualisaties.

Bekijk het profiel van Paul Haans

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?