Town Ruled By Animals

Verhaal over het dagelijks leven in het hedendaagse Srebrenica, verteld vanuit het perspectief van de zwerfdieren die geleidelijk de stad lijken over te nemen nu steeds meer mensen vertrekken.

Town Ruled By Animals

Trailer
€ 1,39 met een Shorts pass of CineMakers pass
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux en Duitsland

Release datum

01 september 2019

Land van herkomst

Nederland

Genre

Documentaire

Duur

6 minuten

Taal gesproken

Engels

Ondertiteling

Nederlands, Engels

Crew

 • Director

  Prisca van der Mullen

 • Producer

  Bruno Felix

 • Producer

  Femke Wolting

Festivals

Nederlands Film Festival

"Kan een stad worden overgenomen door zwerfdieren?"

Binge-worthy, omdat:

 • De zeggingskracht van deze dialoogloze film enorm is.
 • Het vertelperspectief (zwerfdieren) ontzettend origineel is.
 • De verlatenheid en stilte beklijven.

Over de film

Srebrenica is de afgelopen 25 jaar verworden tot symbool voor de genocide die de Bosnische oorlog tot een gruwelijk einde bracht in de zomer van 1995. Als je nu als buitenlander Srebrenica bezoekt, valt het op dat veel inwoners hetzelfde negatieve beeld schetsen over Srebrenica - en hoe hopeloos het er momenteel gesteld is. Als een schijnbaar selffulfilling prophecy lijken dezelfde stemmen door de vaak lege straten te galmen terwijl Srebrenica steeds meer door haar inwoners verlaten wordt. Ondertussen lijken de straatdieren parallellen te vertonen met de menselijke samenleving, alsof zij die galmende stemmen ook horen en naleven. Town Ruled by Animals is daarom gemaakt met- en door de zwerfdieren die, dan wel bewust of onbewust, het verhaal van hedendaags Srebrenica goed vertolken. 

Over De Ontmoeting

Town Ruled By Animals is een korte film gemaakt in het kader van het talentontwikkelingstraject De Ontmoeting. De Ontmoeting is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen VERS – de vereniging voor nieuwe film- en televisiemakers & CineCrowd. Het traject brengt nieuwe makers, professionals en publiek samen.

Over de maker

Prisca van der Mullen maakte tijdens haar studie Psychologie kennis met regisseren en film maken. Ze werkte mee aan verschillende producties en zette zelf filmprojecten op. Na afgestudeerd te zijn als Forensisch Psychologe werkte zij mee aan documentaires over getraumatiseerde Nederlandse Bosnië-veteranen die terugkeerde naar Bosnië, en over de onderdrukte hip-hop cultuur in China. In 2019 maakte zij haar eerste eigen documentaire in Taiwan, over een verbannen Chinese dichter Balling als 2doc kort voor HUMAN (NPO), en kort daarna volgde haar korte documentaire Town Ruled by Animals over de huidige situatie in Srebrenica. In 2020 maakte ze het portret over de Nederlandse veteraan Rob Zomer die verhuisde naar Srebrenica: Zomerrust, Srebrenica (2doc kort voor HUMAN (NPO)). Van 2019 tot 2021 woonde Prisca in Srebrenica waar ze zich inzette voor de zwerfdieren en bezig was met verschillende film- en theaterprojecten.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?