The Iron Digger

aangeboden door Dutch Mountain Film Festival

Momenteel niet beschikbaar
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux en Duitsland

makers

Anil Budha Magar

Release datum

22 april 2022

Land van herkomst

Nepal

Genre

Documentaire

Duur

51 minuten

Taal gesproken

Nepalees

Ondertiteling

Engels

Met 84 jaar is Raj Bahadur Budha Magar de laatste ijzerdelver van Nepal. Een eeuwenoude traditie verdwijnt met hem op de brandstapel, want Magar heeft geen opvolgers. De Nepalese regering heeft de ijzermijnen gesloten, wie het vak nog beheerste is gedood in de burgeroorlog of vertrokken op zoek naar werk. Niemand kan dit meer, en wie wil er nog wonen onder de primitieve omstandigheden in deze geïsoleerde regio van Nepal?

In Magars huishouden is de moderne tijd volstrekt afwezig. Ook het kleine akkertje ploegt hij met zijn os alsof we in het jaar 1437 zitten. Hoe uniek zijn leven en cultuur zijn bewijzen ook de legendes waarmee het ijzer delven is omkleed.

Regisseur Anil Budha Magar komt uit dezelfde etnische gemeenschap van de Magars. Terwijl hij naar Kathmandu verhuisde en een bekroond filmmaker werd – ook voor The Iron Digger heeft hij prijzen gewonnen – bleven de bergbewoners achter zonder benul van camera, film of bioscoop.

Afdalen met een camera in de ijzermijn was een moeilijk karwei. Uiteindelijk is Magar erin geslaagd het verhaal van de laatste ijzerkoempel met veel respect, empathie en fraaie beelden vast te leggen. Net op tijd.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?