Sisters

Sisters gaat over de sterke band tussen zussen, het zoeken naar veiligheid en het verliezen van onschuld. Dat alles wordt weergegeven in een prachtig samenspel van dans en film.

Sisters

Gratis met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Daphne Lucker

Release datum

26 juni 2018

Land van herkomst

Nederland

Cast

Tara Punt, Delphine Van Garderen, Lotte Mulder

Genre

Dans

Duur

14 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Crew

 • Director

  Daphne Lucker

 • Producer

  Divya Kohli

 • Producer

  Thomas Mataheru

 • Producer

  Jolijn van Rinsum

 • Writer

  Rosita Wolkers

Awards

Eindhoven Film Festival - Best Music, Eindhoven Film Festival - Best Editor, Nederlands Film Festival - Fentener van Vlissingen Fonds Award, ShortCutz Amsterdam - Best Editing, ShortCutz Amsterdam - Best Cinematography, ShortCutz Amsterdam - Best Director, Shortcutz Amsterdam - Best Experimental

Festivals

Eindhoven Film Festival, Nederlands Film Festival, ShortCutz Amsterdam, De Zilveren Krulstaart

Binge-worthy, omdat:

 • Deze film afwijkt van wat je gewend bent: het verhaal wordt puur door middel van dans en beweging verteld.
 • Regisseuse Daphne Lucker met Sisters laat zien dat je ook zonder woorden veel emotie kan overbrengen.
 • Sisters een lust voor oog én oor is: de dans wordt passend begeleid door prachtige piano- en vioolmuziek.

Over de film

Sisters vertelt het verhaal van de zussen Saar, Vera en Julia. Thuis worden ze verwaarloosd; ze hebben alleen elkaar en overleven zolang ze samen zijn. Saar probeert uit alle macht haar zussen bij elkaar te houden, terwijl Vera en Julia juist proberen hun ondraaglijke thuissituatie te ontvluchten. Door te bewegen, te dansen en fantasie te gebruiken maken de zusjes hun wereld net even iets groter, mooier en draagbaarder dan ‘ie eigenlijk is. Ze spelen, plagen elkaar en sluiten elkaar soms buiten. Toch staat één ding voor de meisjes vast: deband met elkaar is onbreekbaar. Maar zijn die band en de fantasie uiteindelijk genoeg om de realiteit van hun bestaan te overwinnen...?

Over de maker

Al tijdens haar toelating tot de Nederlandse Filmacademie wist regisseuse Daphne Lucker dat ze ooit een film met dans in de hoofdrol wilde maken. Zoals Daphne zelf zegt is dans een bijzondere taal: “dans geeft je de ruimte om te werken met abstracte thema’s”. Voor Daphne is dans een uitvergroting van de bewegingen die mensen vanuit hun emotie maken. Ze is dan ook altijd al geboeid geweest door hoe mensen op een non-verbale manier met elkaar communiceren. Voor Sisters heeft ze daar slim gebruik van gemaakt, aangezien de band tussen zussen (en broers) bijna altijd erg fysiek is: het ene moment lig je knuffelend op de bank, het andere moment rol je al stoeiend samen over de grond. De kwetsbaarheid en afhankelijkheid van de zusjes Saar, Vera en Julia zorgt voor een bijzondere, fragiele band die als perfect onderwerp voor deze dansfilm dient. En dat werd bevestigd door de Filmacademie: hoewel dansfilms daar niet gebruikelijk zijn als afstudeerproject, studeerde Daphne met Sisters af én won ze er de Topkapi Films Fictie Prijs voor.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?