Mergel

aangeboden door Dutch Mountain Film Festival

Momenteel niet beschikbaar
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux en Duitsland

makers

Thomas Brand

Release datum

04 november 2023

Land van herkomst

Nederland

Genre

Documentaire

Duur

15 minuten

De aanzet van een berglandschap in Zuid Limburg bespeuren we in holle wegen, hellingbossen en mergelwanden. Met de film MERGEL brengt audiovisueel kunstenaar Thomas Brand uit Amsterdam een lofzang op de Limburgse mergel en het mysterieuze landschap van een mergelgroeve. De camera tast de spelonken af en zoekt naar wat ademt in het donker, een stille reis naar het hart van steen en het onverwachte licht dat daarbinnen doordringt. De aderen van de rots, verloren stenen, de verlatenheid en het kleine leven.

Van oudsher is de bergfilm hèt medium om een publiek kennis te laten maken met onbekende of onbereikbare plekken van woeste natuurlijke schoonheid. Als ontdekkingsreizigers aan het begin van de vorige eeuw, zo trok Thomas Brand met een klein team voor een kort en intensief verblijf naar de Zuid-Limburgse Curfsgroeve, naar een landschap dat zij van tevoren niet kenden. Het resultaat is een kunstwerk dat de essentie van deze bijzondere plek weergeeft in iets dat het midden houdt tussen cinema en visuele/installatiekunst.

Thomas begon als lichtontwerper in het theater en ging in 2019 naar de filmschool om regie te studeren. Hij werkt nu aan verschillende projecten die variëren van film tot installatiekunst, VR en theater en alles daartussenin. Met zijn kunstprojecten wil hij mensen iets laten ervaren en niet iets uitleggen.

De film is tot stand gekomen onder begeleiding van Joke Olthaar, regisseuse van de film Berg en met steun van CineSud en Limburg FilmFonds.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?