Gabriel

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog komt een gewonde Duitse soldaat, vermomd als Engelsman, temidden van een Joods onderduikers gezin terecht.

makers

Paul Haans

Release datum

01 september 2020

Land van herkomst

Nederland

Cast

Bob van Bindsbergen, Juda Goslinga, Janis Krebber, Lisa Morrell

Genre

Drama, Oorlog

Duur

13 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Crew

Awards

Tagore International Film Festival - Best Short Film , Halicarnassus Film Festival - Best Short Film

Festivals

ShortCutz Amsterdam, Go Short Nijmegen, Gelders DOEK, Dublin Independent Film Festival, Edinburgh Independent Film Awards

"Het is niet vanzelfsprekend dat je in vrijheid en veiligheid kunt leven."

Paul Haans

Director

Binge-worthy, omdat:

  • De film een mooi production design kent.
  • De film helaas een nog altijd actueel en urgent verhaal vertelt.
  • Het spel tussen de acteurs overtuigt.

Over de film

Het verhaal speelt zich af in het begin van 1945. Jacob is een 12-jarige Joodse jongen die ondergedoken zit met zijn zus Anna en oom Herbert in een kelder in een verlaten dorp in de Liemers, waar boven hun hoofden hevig gevochten wordt om de vrijheid van Nederland. Op een dag ziet Jacob boven de grond een zwaargewonde jonge Duitse soldaat die zich omkleedt tot een Canadese soldaat, in een wanhoopspoging uit handen van de geallieerden te blijven. Als de soldaat bewusteloos neervalt, besluit Jacob om hem te helpen en neemt hem mee de schuilkelder in, zonder zijn zus en oom te vertellen wie de soldaat werkelijk is.

Regievisie

"Oorlog is van alle tijden, en is het niet vanzelfsprekend dat je in vrijheid en in veiligheid kunt leven," vertelt regisseur Paul Haans. "Zelf ben ik heel erg op mijn vrijheid gesteld en vind ik het belangrijk dat de mensen om mij heen zich veilig voelen. 75 jaar geleden was het heel anders, er werd oorlog gevoerd, ook in Nederland. De oorlog komt pas dichtbij als je realiseert dat er is gevochten waar je nu woont en werkt. Er is gevochten voor onze vrijheid, gevochten voor een betere toekomst. Dit mogen wij nooit vergeten en film is een prachtig medium om verhalen te vertellen en op die manier de boodschap over te brengen aan een nieuwe generatie."

Over de maker

Paul Haans is regisseur van meerdere korte films, waaronder Leven, Voor Galg en Rad en 44/45. Zijn werk werd internationaal bekroond en vertoond op vele filmfestivals in binnen- en buitenland.

Bekijk het profiel van Paul Haans

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?