Fucking Cola

Een zwaar onderwerp op een luchtige manier verteld: het idee voor deze film is ontstaan uit een fantasie over de stotterende neef van regisseur Sophie van de Pol. Sophie dacht vaak aan hoe het zou zijn wanneer haar neef alles zou kunnen zeggen wat hij denkt, zonder belemmeringen. Zal ze deze fantasie in Fucking Cola werkelijkheid laten worden, of blijkt de onzekerheid en frustratie de stotterende Stef toch te groot?

Fucking Cola

€ 2,09 met een Shorts pass of CineMakers pass
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux

makers

Sophie van de Pol

Release datum

28 september 2018

Land van herkomst

Nederland

Cast

Joes Brauers, Katrien van Beurden

Genre

Drama, Komedie

Duur

10 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Crew

 • Director

  Sophie van de Pol

 • Producer

  Marc Bary

 • Writer

  Sophie van de Pol

Awards

SHIFT Film Festival - Audience Award

Festivals

Limburg Film Festival, SHIFT Film Festival, Nederlands Film Festival, CineKid

“Niet - voor - mij - praten!”

Stef

Fucking Cola

Binge-worthy, omdat:

 • Stef’s situatie voor velen herkenbaar zal zijn: misschien ken je iemand die stottert en weet je nooit goed hoe je ermee om moet gaan, of misschien stotter je zelf wel. Voor beide kanten biedt deze korte film een interessant perspectief.
 • Deze film je binnen tien minuten heel erg aan het denken weet te zetten.
 • Het Zuid-Limburgse dialect geweldig is om naar te luisteren!

Over de film

De zwaar stotterende Stef is met zijn moeder en oudere broer onderweg naar een verjaardagsfeest van zijn oma in Zuid-Limburg. In de auto geeft Stef aan dat hij het goede nieuws, namelijk dat hij zijn studie mag versnellen, zelf wil vertellen aan de familie. Zijn moeder kijkt hem aan en zegt - weinig overtuigd - dat dat goed is.

Eenmaal aangekomen op de verjaardag zakt bij Stef de moed meteen in de schoenen. De gesprekken gaan vliegensvlug en door het stotteren wordt hij constant verkeerd begrepen: zo wil hij vragen om koffie, maar krijgt fucking cola omdat hij niet verder komt dan ‘k...’.

Alle misverstanden ontstaan door het stotteren en door het feit dat niemand Stef de kans geeft om zelf te praten - en dat frustreert hem enorm. Zal het hem dan ooit lukken om zijn woede om te zetten in vooruitgang en zelfacceptatie?

Over de maker

Sophie van de Pol heeft de afgelopen jaren zeker niet stil gezeten. Al in 2012, voordat ze überhaupt haar regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht had afgerond, schreef en regisseerde ze de korte film Roest, waar ze meteen nominaties voor ontving (Film by the Sea, Eindhovens Film Festival ). Ook haar eindexamenfilm Voor je de grond raakt werd meteen vol lof ontvangen.

Sophie’s korte film Fucking Cola ging in 2018 in première tijdens de Debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival en werd ook op de Wereldstotterdag in oktober 2018 vertoond. Momenteel schrijft en werkt Sophie aan diverse lange projecten.


Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?