Everest: by those who were there

aangeboden door Dutch Mountain Film Festival

Momenteel niet beschikbaar
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux en Duitsland

makers

Dominic Bush, John Porter

Release datum

01 november 2023

Genre

Documentaire

Duur

35 minuten

Taal gesproken

Engels

De regisseurs Dominic Bush en John Porter volgen in deze documentaire een verre achternicht van Andrew ‘Sandy’ Irvine, die met George Mallory honderd jaar geleden de eerste serieuze Everest-expedities ondernam.

Irvine’s achternicht interviewt gelouterde Everest-klimmers en vult de gesprekken aan met zeldzaam historische filmbeelden, foto’s en geschreven documenten. Everest: by those who were there schetst zo een fraai tijdsbeeld dat duidelijk maakt voor welke uitdagingen het Britse team en hun sherpa’s werden gesteld. Tibet was in die tijd gesloten voor buitenlanders. En eenmaal op de berg was er geen noordelijke of zuidelijke route of Hillary-step. We krijgen een inkijk in het klimmateriaal waarmee ze hun pionierstocht uitvoerden en de keuzes die ze maakten.

De verleiding is groot om de twee als helden te zien, om ze te romantiseren. Maar waren hun drijfveren niet gewoon dezelfde als van de talloze klimmers na hen? Feit is dat ze nooit zijn teruggevonden en dat de vraag of ze de top hebben bereikt nog steeds niet onomstotelijk is beantwoord, wat alleen maar aan de mythevorming en de romantisering van de twee heeft bijgedragen.

Een Tibetaanse lama had de Britten nog zo gewaarschuwd om de demonen van de berg niet te verstoren, vertelt Summers. Ook daarvan krijgen we prachtige oude beelden te zien.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?