Convoi Exceptionnel

Een aandoenlijke en absurdistische schets waarin een vrijgezel wanhopig probeert zijn moeders laatste wens te vervullen: oma worden. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk.

Convoi Exceptionnel

Trailer
Gratis met een Shorts pass of CineMakers pass
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux en Duitsland

makers

Genio de Groot

Release datum

29 september 2019

Land van herkomst

Nederland

Cast

Godelieve de Groot, Meral Polat, Michel Sluysmans

Genre

Drama

Duur

15 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Ondertiteling

Engels

Crew

 • Director

  Genio de Groot

 • Producer

  Anna Demianenko

 • Writer

  Mark van Seggelen

Awards

Limburg Film Festival - Best Short Film

Festivals

Limburg Film Festival, Nederlands Film Festival, Euregion Film Festival, Filmfest Dresden

"Ik heb niet lang meer, jongen."

Moeder

Convoi Exceptionnel

Binge-worthy, omdat:

 • De absurdistische sfeer goed getroffen is.
 • Het acteerwerk fenomenaal is.
 • De art-direction het gevoel dat de film wil uitstralen subliem versterkt.

Over de film

"Ik heb niet lang meer, jongen." In deze afwisselend aandoenlijke en absurdistische schets probeert een vrijgezel wanhopig zijn moeders laatste wens te vervullen: oma worden.

Als begeleider van convoi expcetionnel is Ronnie hectische situaties gewend. Maar als vrijgezel van veertigplus nog bij je moeder inwonen, is andere koek. Haar grootste wens is oma worden. En nu ze terminaal zegt te zijn, begint de tijd te dringen. Ronnie besluit haar wens in vervulling te laten gaan, maar hoe? 

Regievisie

"Convoi exceptionnel is een korte absurdistische film die het thema onvervuld verlangen op tragikomische wijze aansnijdt," vertelt regisseur Genio de Groot. "De film beoogt te amuseren en tegelijk persoonlijk leed achter de voordeur van een willekeurig woonhuis herkenbaar en met gevoel te portretteren."

"Als geboren Maastrichtenaar heb ik ogenschijnlijk een achterstand bij het maken van dit project over Heerlen, maar als theater- en televisiemaker – die ook regelmatig in het Parkstad Limburg Theater staat – heb ik de stad de afgelopen decennia zien veranderen in een stad waarin het creatieve klimaat en durf enorme kansen krijgen. Alleen al het Maankwartier is hiervan een sprekend voorbeeld."

"De ontwikkeling van het scenario van Convoi Exceptionnel met scenarist Mark van Seggelen liep al een tijdje en had zich theoretisch in elke stad af kunnen spelen. Na een bezoek aan Heerlen waren we echter overtuigd van de filmische kwaliteiten van de stad en zagen we hoe de locatie en geschiedenis ter plekke de inhoud versterkte."

"De film handelt over een eenzame en routinematige veertiger (Ronnie), die al zolang hij zich kan herinneren een eenvoudig en wegcijferend baantje heeft in de bouwsector. Voor Ronnie staat de tijd zodoende al lang stil. Ook thuis leeft hij gevangen. Hij woont nog steeds in het ouderlijk huis met zijn bemoeizieke moeder. Misschien zelfs letterlijk, ze schijnt nu zelfs terminaal te zijn, maar dat zegt ze al jaren."

"Waar hij de stad een enorme transitie ziet ondergaan, staat Ronnie zelf stil. Hij droomt ervan uit zijn vastgeroeste leventje te stappen, maar de enige mogelijkheid lijkt het ontmoeten van een vrouw te zijn, want dat is ook wat zijn moeder wil. Als per toeval de puzzelstukjes bij elkaar lijken te vallen, verandert er veel in Ronnie’s leven."

Over de maker

Genio de Groot (1953) is een Nederlands acteur, regisseur, schrijver en televisie- en theatermaker. Hij is als acteur bekend van onder meer Het Zakmes, Dik Trom en Alles is Liefde. Als regisseur voor theater en televisie is De Familie Ploeg een van zijn bekendste handelsmerken. Convoi Exceptionnel betekent zijn filmdebuut als regisseur.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?