Het bergdorpje

aangeboden door Dutch Mountain Film Festival

Momenteel niet beschikbaar
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux en Duitsland

makers

Roel Willems

Release datum

10 februari 2017

Land van herkomst

Nederland

Genre

Documentaire

Duur

70 minuten

Taal gesproken

Nederlands

De documentaire “Het Bergdorpje – Vijlen, traditie in transitie” ging in 2017 in première als openingsfilm van het Dutch Mountain Film Festival. Nu laten we de film nog een keer zien als opmaat voor een druk jaar in het bergdorpje Vijlen. Plaatselijke ondernemers en de voetbalclub bereiden zich voor op een nieuwe editie van de Bergdorf-EM, het EK voetbal voor Bergdorpjes, dat in 2024 in het Italiaanse bergdorp Macugnaga aan de voet van de Matterhorn wordt gehouden. De Bergdorf-EM is tevens een van de thema’s in de documentaire, waarin onder andere te zien is hoe ondernemers er van alles aan doen om het dorp op de toeristische kaart te zetten.

De Heerlense filmmaker Roel Willems maakte in 2016, het jaar dat Vijlen 1.000 jaar bestond, dit tijdsbeeld van het atypische Limburgse dorp. Willems volgde hiervoor een jaar lang verschillende dorpsbewoners. Terwijl het platteland in Limburg, en het Heuvelland in het bijzonder, te kampen heeft met de gevolgen van de bevolkingskrimp, slaagt Vijlen erin om het hoofd boven water te houden.

Sterker nog, er is sprake van economische expansie. Zo is het aantal horecabedrijven de laatste jaren toegenomen en worden er goede zaken gedaan. Volgens de ondernemers is dat de enige manier om het dorp en al haar functies te laten overleven, maar autochtone bewoners vinden dat de kwaliteit van leven en Limburgse tradities worden bedreigd.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?

Media