Over Cinemakers

CineMakers is een uniek en non-profit samenwerkingsverband tussen verschillende partijen in het filmveld. Via het platform van CineMakers kunnen filmmakers elkaar ontmoeten (community), elkaars films kijken (shorts) en leren en inspiratie opdoen middels live events, online cursussen en masterclasses (academy). Publiek en makers ontmoeten elkaar in de online bioscoop, waar honderden korte films uit heel de wereld bekeken kunnen worden. Maandelijks is er door CineMakers zelf vervaardigd of gecureerd vers aanbod in alle categorieën en door samenwerkingen met vele partners in de filmsector zijn er tevens meerdere live-events of online festival-ervaringen. 

Missie

In aanvulling op alle mooie analoge activiteiten en events die de filmsector en filmmakers elkaar en het publiek bieden, biedt CineMakers een structureel complementair (online) aanbod voor wie ook digitaal geen genoeg kan krijgen van de filmwereld. Hierbij staan ontmoeting, verdieping en het delen van kennis en ervaring centraal.

Het platform bestaat uit vier hoofdpijlers:

Shorts

Een continu aanbod van de beste korte films van nieuw en gevestigd nationaal en internationaal talent. De collectie films wordt gecureerd door diverse programmeurs. In samenwerking met vele partners zijn er het hele jaar door tevens gastcuraties en tijdelijke (thematische) collecties. Ook festivals maken gebruik van de infrastructuur van CineMakers en bieden een deel van hun programma online aan via het platform. Shorts kunnen onbeperkt voor de duur van een abonnement worden gekeken, maar zijn ook los aan te schaffen.


Academy

Via de Academy van CineMakers heeft filmtalent onbeperkt toegang tot de masterclasses, CineTalks en cursussen die het platform aanbiedt. Maandelijks worden nieuwe events gepubliceerd. Tevens zijn er live masterclasses en talks. Bij elke masterclass of curus is ook relevant hulpmateriaal te downloaden, denk hierbij aan voorbeelddocumenten en template files. Academy-activiteiten kunnen onbeperkt voor de duur van een abonnement worden gekeken, maar zijn ook los aan te schaffen.

Community

De community van CineMakers bestaat uit filmmakers uit heel het land (en daarbuiten). Naast een plek waar makers elkaar kunnen ontmoeten en contacteren en nieuwe contacten kunnen worden opgedaan, zetten we ook in op matchmaking en het inspireren van makers middels artikelen, interviews en het bieden van een overzicht van interessante aankomende activiteiten en calls die het Nederlandse filmlandschap biedt.


Industry market

Speciaal voor industry professionals fungeert CineMakers tot slot tevens als industry market; een plek waar talent gevonden en gescout kan worden en waar tevens toegang is tot een library aan films die de programmering van een filmhuis of evenement kan aanvullen. Middels de industry market heb je niet alleen toegang tot de (gecureerde) CineMakers-collectie Shorts, maar ook tot tientallen andere korte films die makers zelf beschikbaar stellen. Interessant voor filmhuizen als je periodiek op zoek bent naar (korte) voorfilms, of bijvoorbeeld als producent die graag nieuw talent scout. De industry market is alleen toegankelijk voor personen, bedrijven en instellingen die aantoonbaar in de sector actief zijn.

Initiatief

CineMakers is een initiatief van talent hub CineSud en borduurt voort op de Korte Filmcollectie die CineSud en Cinetree eind 2019 lanceerden. Binnen de Korte Filmcollectie werden in samenwerking met vele partners ruim 150 korte films en filmtalenten aan het publiek gepresenteerd. Om deze films en makers de plek te geven die ze verdienen, werd besloten de stap te zetten naar een zelfstandig platform, waarbij de dwarsverbanden tussen CineSud en Cinetree natuurlijk behouden blijven. Via CineMakers werken film- en media-opleidingen, talent hubs en talentontwikkelingsprojecten, producenten, distributeurs en andere industry professionals samen om zowel het filmliefhebbers publiek als de (nieuwe) makers een centrale plek te geven waarbij ontmoeten, beleven en leren en inspireren centraal staan. Een video-on-demand plus dus, waaraan interactie én verdieping mogelijkheden zijn toegevoegd.